Verlies begeleiding/Creatieve Therapie

Als Verlies en rouw begeleider maakt Gerdien dankbaar gebruik van haar vaardigheden als Creatief Therapeut. Wat kan het ingewikkeld zijn om datgene wat je denkt en voelt onder woorden te brengen. Tenminste, als je al weet wát je denkt en voelt…. Als je iets (je gezondheid, vertrouwen, etc) of iemand verliest die je dierbaar is, dan staat je wereld vaak letterlijk op zijn kop. Niets is meer hetzelfde, je voelt niets, of juist van alles door elkaar. Iedereen gaat op zijn eigen manier met verlies om en juist die verschillen kunnen soms zo lastig zijn. Rouwen is heel gezond en hoort bij het leven. Als je van iets of iemand houdt, dan zul je vroeg of laat ook afscheid moeten nemen. Daar moet je de tijd voor nemen en soms heb je daar hulp bij nodig.

Hoe fijn is het dan om via een oefening gevoelens en gedachten die leven in beeld te brengen. We gaan aan het werk met diverse beeldende materialen, zoals klei, verf, hout en kleurpotloden. Je hoeft absoluut niet creatief te zijn of goed te kunnen tekenen om dit te kunnen. Je krijgt oefeningen die op jouw vragen worden afgestemd. Door het beeldend werk wordt datgene waar je tegenaan loopt zichtbaar, voelbaar en daardoor bespreekbaar gemaakt. Het ontstane beeld is een hulpmiddel in het gesprek.

Zo leer je om gevoelens waar je je niet bewust van was, of die lastig zijn om te benoemen, bespreekbaar te maken. Door het beeldend werken, krijg je er als het ware een nieuwe taal bij. Naast woorden, leer je je gevoel te uitten in materiaal. Nieuwe ervaringen en inzichten kunnen je verder helpen om je reis te kunnen vervolgen. Een beeld, hoe eenvoudig ook, zegt vaak meer dan onze woorden…

Klik op de foto’s voor een korte toelichting.